Friday, April 29, 2011

Drink up!




     Principalul motiv pentru care ar trebui sa nu neglijam consumul de apa zilnic este ca corpul uman este alcatuit din aproximativ 70 de procente apa. O scadere minora de doar 2% poate da  efecte negative pe termen scurt si lung.
     Pe termen lung, in lipsa dozei individuale optime  de apa ne supunem corpul unui stres suplimentar dar ne marim si riscul de a ne imbolnavii de urmatoarele : dezhidratare, iritarea vezicii urinare (concentratia mare de urina), pietre la rinichi, ten uscat, imunitate scazuta dar ne predispunem si  incheieturile (lubrifiere insuficienta) la probleme serioase.
    Pe termen scurt deficitul de apa poate duce la dureri de cap, greata, anemie, energie scazuta, performante fizice si intelecutale diminuate etc.

Iata si alte functii importante ale apei in organism:
-Apa sta la baza formarii salivei
-Apa serveste la lubrifiere
-Apa este un constituent major al lichidelor din jurul incheieturilor 
-Apa regleaza metabolismul
-Apa regleaza temperatura corpului

    Sfatul meu este incepeti sa beti cat mai multa apa (nu alte lichide) si sa nu va fie rusine sa va carati apa cu voi (asa cum fac eu:D). Incepeti cu 2 litri pe zi (minimul, chiar si pe perioada iernii) in doze multe, servite pe tot parcursul zilei, dar inainte de culcare incetati consumul de apa deoarece va puteti trezi din somn. O regula de baza ar putea fi : orice cantitate de apa care iti va dilua urina pana la o culoare albuie; atunci vei stii ca esti in grafic.

    O practica cunoscuta este sa bei o cantitate mare de apa, de la 1 la 2 litri, pe stomacul gol, imediat dupa trezire. Aceasta nu doar  detoxifica tot sistemul ("spaland" toate celulele de toxine) dar asigura tranzitul intestinal pe care foarte multi oameni care sufera de constipatie si probleme de digestie si-l doresc. Pe langa aceasta iti spala si rinichii, risipind sarurile acumulate sau diminuand "pietrele".

    Cei care urmeaza o dieta de slabire sau de castig in masca musculara deasemenea au nevoie sa-si amplifice cantitatea de apa din dieta. De exemplu unele vedete (dar nu de Romania) precum Michael Jai White s-au dus pana la extrem cu un consum de pana la 11 litri pe zi cu scopul de a mari performantele fizice pentru filmarea "Universal Soldier:The Return", desigur ca pe fondul unui antrenament de 4h pe zi so o nutritie bine pusa la punct.

    Referitor la sursa apei pot doar sa va spun sa ca nu trebuie sa ne facem griji pentru apa de la robinet (daca restul conditiilor nu  afecteaza calitatea apei) ci in schimb putem sa fim atenti la apa imbuteliata in plastic care poate fi chiar periculoasa prin unele toxine care le elibereaza "plasticul". Un filtru ar rezolva problema aprovizionarii cu apa si ar marii calitatea apei semnificativ prin eliminarea constituentilor periculosi precum giardia, metale grele (plumb, mercur, cupru, arsen) pesticide, reziduri industriale si alti patogeni.
        Pentru mai multe aspecte privind apa ca si resursa vitala dar si problemele cauzate de ea in unele parti ale lumii va sugerez Flow:For the love of water .


Tuesday, April 26, 2011

Conceptul de wellness


      
      La ce va ganditi prima oara cand auziti acest termen aparut recent in domeniul sanatatii? Majoritatea vor spune ca este vorba de starea de bine doar prin simpla traducere a cuvantului englez.Dar in zilele noastre acest termen a luat si alte conotatii precum : a fi in conditie fizica buna, a avea o stare de spirit superioara , a fi fericit tot timpul , a fi stress-free dar si a urma o dieta care in mod indirect poate induce o stare de bine.
      Iata ce ne spune wikipedia: Wellness is generally used to mean a healthy balance of the mind, body and spirit that results in an overall feeling of well-being.
     Frecventa folosirii acestui termen a luat amploare in ultimii ani , cand accentele pe domeniul alimentatiei, sportului dar si cel al spiritului s-au amplificat dramatic in conditiile in care gradul de poluare, populatia planetei, incidenta bolilor degenerative la varste cat mai fragede ( boli de inima, diabet tip 2, cancer, alzheimer etc.) si industria fast-food (include toate produsele procesate gen: cornuri, chipsuri, sucuri si aproape tot ce este ambalat) au explodat pur si simplu.Deci cei care cauta sa se fereasca de sedentarism, alimente "artificiale", poluare excesiva si de stres pot fi inclusi in categoria de oameni care se orienteaza catre wellness.
    Desi am inclus " wellness " in titlul blogului, veti vedea pe viitor ca acest blog va viza in principal sanatatea cu toate derivatele ei (sanatate emotionala, spirituala, intelectuala, fizica, psihica) sportul, problematica sanatatii la nivel global si cam tot ce tine de nutritie.Pe viitor va puteti astepta de asemenea la prezentarea unor: diete moderne ( dieta atkins, dieta paleo , dieta low-fat, dieta raw-vegan, dieta alcalina, dieta anti-inflamatoare si chiar unele diete de succes folosite de celebritati pentru rezultate in timp scurt ) alimente cu proprietati miraculoase, retete gastronomice (simple, sanatoase si fun-to-do) si probabil a unor studii medicale mai relevante.

Monday, April 25, 2011

Introducere




                Inainte de toate vreau sa ma prezint.Numele meu este Kiss Balint si sunt student la universitatea tehnica din Cluj-Napoca (pentru mai multe detalii -> ABOUT) iar interesele si pasiunile mele pentru nutritie si sport au fost trezite din anul 2005, cand am citit prima carte intitulata “Alimentatie inteligenta”, scrisa de dr. Emil Radulescu.Bineinteles ca aceasta carte a fost doar inceptul, un impuls catre o lume a nutritiei imensa  si au urmat alte carti respectiv surse de informatii. Asadar postarile viitoare vor fi doar din perspectiva si prisma unui tanar cu experiente acumulate intro perioada relativ scurta in acest domeniu al sanatatii, deci   veridicitatea informatiilor  ramane la randul cititorului sa fie acceptata.
             Tot in aceasta postare vreau sa va avertizez ca acest blog impreuna cu informatiile si datele prezentate au caracter strict informativ si nu pot fi luate drept instructaj sau sfat medical.Nici o actiune nu trebuie intreprinsa doar pe baza continutului informatiilor de pe acest blog.In schimb cititorii sunt indemnati sa-si consulte medicul de familie, medicul personal sau farmacistul cu privire la problemele lor de sanatate.Voi incerca totusi sa prezint informatii cat mai reale,veridice,actuale si precise dar in unele cazuri se vor accepta opinii si puncte de vedere diferite.Editorul nu este responsabil pentru  nici o eroare sau omitere.
           Lasand la o parte aceste randuri serioase,  va urez din nou bun venit pe blog si lectura placuta!